Generatiekloof

Interessante longread bij de Correspondent : “Waarom links steeds verkiezingen verliest“. Boeiend en fris geschreven met mooie grafiekjes en pakkende plaatjes. Toch mis ik in dit verhaal een beetje iets, namelijkย  :

Bij iedere verkiezing is er weer een nieuwe lading jongeren ([1]) die mogen stemmen.

Dat betekent in feite iedere keer weer een lading kiezers die nooit eerder heeft gestemd

en nog niet als “stemvast” aan te merken is en ook niet in grafieken terug te vinden is, dus bij vergelijkingen in verschil tussen verkiezingen resultaten vind ik dat dit feit meegenomen moet worden als kanttekening.

En deze nieuwe generatie kiezers is al eerder in beeld geweest. Zo zou de opmerkelijke winst van Forum voor Democratie (Baudet en Co) een paar jaar terug mede tot stand gekomen zijn doordat jeugd de TikTok filmpjes van FvD veelvuldig keek en deelden.

Ook vermoed ik dat het succes voor BBB en PVV van afgelopen November vorig jaar mede tot stand kwam door jeugdige stemmers.

Kees van Kooten en Wim de Bie zaten samen op dezelfde Dalton school in Den Haag

Dat zal misschien geen toeval zijn geweest.

Dalton, Montessori, en Vrijeschool zijn scholen die andere methoden gebruiken dan reguliere scholen, en zonder een enorme nadruk op cijfers en prestaties.

Ik heb de indruk dat er tegenwoordig een grotere vervreemding is tussen ouders en jongeren. De enorme populariteit van computer spellen en het eventuele escapisme wat daarbij kan komen kijken is een onderdeel daarvan. Terugdenkend aan de opkomst van Punk muziek en de “No future” tijd, kunnen we nu een soort introverte stilzwijgende “No future” generatie zien. Er is allerlei angst, klimaatcrisis, oorlogen, polarisatie, allerlei fake news op social media en angst om later geen huis te kunnen bemachtigen of voldoende geld te kunnen verdienen. Zoveel om je zorgen over te maken dat het verleidelijk is om je maar stil te houden en het leven zo eenvoudig mogelijk te houden met filmpjes kijken, plaatjes delen, en gamen.

Ik heb het idee dat vervreemding en generatiekloof groter is dan pakweg twintig jaar terug.

Er zou meer gepraat moeten worden, en niet alleen op social media.

Conclusie : Aan het correspondent artikel zou ik willen toevoegen dat de meer progressieve partijen weer meer outreach en communicatie richting de jeugd zouden moeten doen en dat is dus ook inclusief een nieuwe generatie stemmers die een volgende keer het rode potlood ook mogen hanteren.




[1] En nieuwe Nederlanders ? Ben niet zo bekend met de verkiezing spelregels wat betreft nieuwe statushouders, expats en naar Nederland terugkerende migraten.

Iemand ?

En het artikel gebruikt niet de woorden jeugd of jongeren maar heeft wel een stukje over “Een paar jaar geleden leek het er nog op dat de jongste generaties cultureel-progressiever worden.”

[2] Er zullen ook iedere verkiezingen een aantal mensen door overlijden uit het lijstje stemgerechtigden verdwijnen. Laten we voor het gemak voor deze context even aannemen dat het dan vooral om hoogbejaarden gaat.